Η ιστορία του «Τυφλοπόντικα στα FM» 99 MHz (Αθήνα)

Τυφλοπόντικας «Ασπάλαξ» ο Ευρωπαίος

Στην τάξη των εντομοφάγων ο Τυφλοπόντικας ζεί όλη του την ζωή, μέσα στη γη, τρώγοντας συνεχώς, διότι είναι πολύ λαίμαργος. Η ανατομία του προορίζεται για την υπόγεια ζωή του εκσκαφέα με δυνατούς μυς των μπροστινών κοντών ποδιών του ενισχυμένου με δρεπανοειδή κόκαλα και πέντε ανά πόδι, φαρδιά γαμψά νύχια. Το σώμα του κυλινδρικό, χρώματος βαθέως γκρίζου, με γούνα λαμπερή και τόσο κάθετα πυκνή που είναι αδιαπέραστη από το νερό και το χώμα. Οι ώμοι του και η λεκάνη του είναι γερά στερεωμένα στην σπονδυλική του στήλη. Το μακρύ ευκίνητο και μυτερό ρύγχος του, ροδαλό στην άκρη με τα σκληρά μουστάκια του, είναι ο ανιχνευτής του που τον βοηθά στον προσανατολισμό του εντός των στοών του. Δεξιοτέχνης στο σκάψιμο λαγουμιών, σκάβει με θαυμαστή ταχύτητα, με τραβηγμένο το κεφάλι προς τα πίσω ρίχνοντας το χώμα προς τα πίσω, ανασηκώνοντας κάθε φορά το ισοδύναμο με το εικοσαπλάσιο του βάρους του χώμα σχηματίζοντας στην επιφάνεια του εδάφους μονοπάτι που φανερώνει το πέρασμά του. Η ταχύτητα εκσκαφής αγγίζει σχεδόνα τα εκατό μέτρα μέσα σε μια νύχτα.

Τυφλοπόντικας 99 MHz FM

Ο ελευθεριακός Ραδιοσταθμός Τυφλοπόντικας ξεκίνησε το 1983 εκπέμποντας από διαφορετικά σημεία της Αθήνας, κάθε φορά για την αποφυγή της Ραδιογωνιομετρικής καταστολής. Οι εκπομπές του ήσαν δυο φορές την εβδομάδα με προαναγγελία στον ημερήσιο τύπο, για την ώρα του ραδιοφωνικού ραντεβού. Εκτός της αλλαγής των σημείων εκπομπής κάθε φορά, εφαρμόστηκαν σχέδια παραλλαγής των κεραιών του (π.χ. χρησιμοποιούσαν ομοιώματα τηλεοπτικών κεραιών) και εκτεταμένη χρήση τσιλιαδόρων για την αυτοπροστασία του.

Το 1984 ο Τυφλοπόντικας διασπάστηκε σε δυο κομμάτια. Ο αρχικός πυρήνας συνέχισε σαν τυφλοπόντικας ενώ η ομάδα που αποσπάστηκε, ίδρυσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία. Οι δυο ραδιοσταθμοί συνεργάστηκαν ως το 1985 και με μια άλλη αμιγώς ερασιτεχνική προσπάθεια, την Ελεύθερη Ραδιοφωνία Πειραιά. Το 1984 συλλαμβάνονται η Θάλεια Τσαλουχίδου και άλλα δυο μέλη της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, αλλά φυγαδεύονται και διασώζονται τα μηχανήματα του ραδιοσταθμού. Καταδικάζονται σε 7 μήνες φυλάκιση.

Το 1985 οι τρεις ραδιοσταθμοί Τυφλοπόντικας, Ελεύθερη Ραδιοφωνία και Ελεύθερη Ραδιοφωνία Πειραιά εκπέμπουν, μπερδεύοντας τα Ραδιογωνιόμετρα, εκ περιτροπής ο καθένας στην συχνότητά του, αλλά από διαφορετικά σημεία και σε συνεχόμενες ώρες εκπομπών ο ένας μετά τον άλλο.

Το Γενάρη του 1985 αδυνατώντας να εντοπίσουν ραδιογωνιομετρικά τον Τυφλοπόντικα παγιδεύουν το γειτονικό του τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε η ομάδα και έτσι πλησιάζουν το studio του σταθμού. Συλλαμβάνονται ο Άκης Ασπρογέρακας, η Κατερίνα Λασιθιωτάκη και ο Μάκης Κορακιανίτης. Καταδικάζονται πρωτόδικα σε 5 μήνες ο καθένας και τα μηχανήματα κατάσχονται.

Παρ’ όλα αυτά, ο “Τυφλοπόντικας των FM” δεν σταμάτησε την δραστηριότητα του. Το 1987 ο πυρήνας του συνεχίζει να εκπέμπει, σε συνεργασία τώρα, με τοπικές ομάδες, όπως το Κέντρο Εναλλακτικών Κινήσεων Πατησίων.

Οι εκπομπές του αυτή την περίοδο ήταν αφιερωμένες σε οικολογικές και εναλλακτικές πρακτικές του αντιεξουσιαστικού χώρου. Έγινε μια σειρά εκπομπών, με συζητήσεις πάνω στα ενεργειακά θέματα, και αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός γύρω από τις επιπτώσεις που προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η χρήση πυρηνικής ενέργειας για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα ο προβληματισμός επεκτάθηκε στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική λύση. Επίσης, έγιναν εκπομπές με συζητήσεις για τους τρόπους εναλλακτικής θητείας στο στρατό, την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από τη μη ύπαρξη ισότητας μεταξύ των δυο φύλων. Άλλα περιεχόμενα εκπομπών, ήταν θέματα εκπαίδευσης και θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι μουσικές εκπομπές δεν υστερούσαν των εκπομπών λόγου. Έγιναν αφιερώματα στο ROCK N’ ROLL, στην JAZZ, και στην Ελληνική Μουσική. Υπήρξαν εκπομπές που ήταν αφιερωμένες στην προβολή του αντιεξουσιαστικού και εναλλακτικού περιοδικού τύπου, καθώς και άλλων ειδικών εντύπων, πράγμα που ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Στη δεκαετία του ’90 ο Τυφλοπόντικας γίνεται τεχνική ομάδα και με την εμπειρία του γίνεται αρωγός στους ραδιοσταθμούς με αυτοδιαχειριζόμενο προφίλ δηλαδή την Ουτοπία και την Κιβωτό στην Θεσσαλονίκη το Ράδιο Παρέμβαση του Κορυδαλλού και της Κοκκινοσκουφίτσας του Χαλανδρίου. Το ίδιο επιχειρεί και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας για τους ελευθεριακούς κοινωνικούς ραδιοσταθμούς της Λοκρίδας -το FM Aγκάθι- και του Αγρινίου – Κοκκινοσκουφίτσα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s